Etappe 14. Ergens linksboven in Spanje


Het gaat niet goed met Spanje. De economie krimpt dit jaar met dertien procent, vreest het IMF. Het is allemaal de schuld van het coronadrama. Ga je op zoek naar vergelijkbare dreunen dan moet je terug naar de burgeroorlog in de vorige eeuw. 

Het herstel van de economie gaat natuurlijk sneller dan tijdens de jaren van bittere armoede na de oorlog in Spanje en Europa. Maar toch. Het maakt Covid allemaal niet zoveel uit.

Ook de aluminiumfabriek van San Ciprian gaat dicht. De Amerikaanse multinational Alcoa sluit de installatie. Die bevindt zich ergens linksboven in Spanje, niet ver van de veertiende etappe van de Vuelta. 

Er wordt teveel aluminium in de wereld geproduceerd, roept de directie van Alcoa. Het komt allemaal vooral door de gigantische hoeveelheden die China maakt. Daardoor zijn de prijzen enorm gekelderd. 

Zeker vijfhonderd werknemers van Alcoa komen op straat te staan. Het wordt niet makkelijk voor ze om weer aan de slag te komen in een totaal vergeten stuk Spanje, waar de werkloosheid altijd al rond de 14, 15 procent schommelt. Als de fabriek sluit dan moeten we hier weg, hoor je keer op keer bij de protestacties die al weken aanhouden. 

“De gevolgen zijn voor tienduizenden mensen”, zegt Juan Pedro Eyras, die in de fabriek aluminium laselektroden maakt. “De sluiting sleurt de hele streek met zich mee, als je ook secundaire arbeidsplaatsen meetelt. Denk aan winkels, werkplaatsen. Ook die leven dankzij de fabriek.”

Het gaat zoals altijd. Werknemers klampen zich vast aan vakbonden. Vakbonden hopen op lokale bestuurders. Maar ook die staan machteloos terwijl in slowmotion de aluminiumfabriek sluit. 

Juan Pedro drukt zijn mondkapje nog eens op zijn neus. Met honderden collega’s protesteren ze vandaag voor het arbeidskantoor van de kleine plaats Burela. “Ik heb een vrouw en een zoontje. Na de fabriek is er niets. Je zult moeten wegtrekken om ander werk te zoeken. Maar met de pandemie, waar kun je naar toe? Waar in Spanje? Waar in de wereld?”

Even verderop trekt de Vuelta voorbij. De camera’s schieten door Lugo. Daarna wordt het weer stil.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier

Etappe 8. Steenkolenspaans