Etappe 15. De helden van Ponteareas

In een land waar het altijd over voetbal gaat moet je goed zoeken naar monumenten voor wielrenners. Al staat er een hier, in Ponteareas.

Ga in gedachten even ten noorden van de Spaans-Portugese grens. Een vergeten, soms armoedig gebied. Galicië had ook best geen Spanje kunnen zijn. Een eigen taal hebben ze, een eigen trots volk. Madrid is nogal ver weg.

Delío Rodríguez kwam hier ook vandaan. Niet alleen hij, maar ook een handvol broers en een zus. Ze waren allemaal goede wielrenners. Delío zou zelfs een legende worden. Hij zette in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw 38 etappes op zijn naam en won de Vuelta van 1945. Nummer twee kwam pas ruim een half uur later in Madrid aan. 

Delío werd zo de beste sprinter die ze ooit in Spanje hadden, al kon zijn broer Emilio er ook wat van. Die won op zijn beurt de ronde in 1950. Weer later, in 1986, was de winnaar Álvaro Pino. Ook hij was afkomstig uit Ponteareas. Het plaatsje kan zo pochen dat het de meeste winnaars van de Vuelta voortbracht.

Het monument voor Delío en de andere wielrenners staat op een rotonde van een lelijke vierbaans weg door zijn geboorteplaats. Het werd tien jaar geleden onthuld in de stromende regen, met onder de paraplu's drie legendes. Miguel Indurain, Oscar Pereiro, die ook uit Galicië komt, en Álvaro Pino.

Ook vandaag regent het, en glimt het monument als Pablo Araujo (32) me het laat zien. Hij was zelf twee jaar profrenner. Ponteareas heeft iets van twintigduizend inwoners, en het wordt beschouwd als een stad. Maar de mentaliteit is eerder die van een dorp, een slaapstadje, legt Pablo uit. 

“Het wielrennen doe je hier haast uit traditie. Er komen zoveel goeie renners uit Ponteareas. In de jaren dat ik prof was voelde je hoe al die legendes jonge sporters konden inspireren. Dat is ook wel logisch. We zijn bijna allemaal familie van elkaar.”

Het eerbetoon is een metalen lint, met fietsen die omhoog klimmen. Het is onderdeel van drie monumenten. De eerste is opgedragen aan mattenmakers. De tweede voor de wielrenners, en de derde voor muzikanten uit het stadje. 

Vandaag gaat de 15de etappe door Ponteareas als een nieuw eerbetoon aan de helden. Er is naar Délio ook nog een straat vernoemd, de Avenida do Ciclista Délio Rodríguez. Zo hebben in Ponteareas de wielrenners dan toch echt de voetballers verdrongen.

(Bron foto Delio Rodriguez: phottic.com). 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier

Etappe 8. Steenkolenspaans