Etappe 4. Liefde onder een sherrystier


Het is nogal boy meets girl en vrij absurd. Raúl een macho van 23, en Silvia een meisje van 18 in een rode jurk. Ze woont nog bij haar moeder, die op haar beurt in de avond heren vermaakt. Raúl moet het hebben van zijn handeltje in Spaanse hammen, maar maakt uiteindelijk furore door een foto van zijn kruis in een onderbroekreclame. Hierdoor raakt hij in contact met Silvia. Zoals gezegd, allemaal nogal raar.

Uiteindelijk doen ze het onder een enorme metalen Osborne sherrystier in een landschap waar vandaag de wielrenners doorheen gingen. De grassen en rotsen golven een beetje rond de vierhonderd meter hoogte, en dat is voor Spaanse begrippen dus geeneens zo heel erg hoog. Het is een regio van hete zomers en droge, ijskoude winters. 

Iets is fascinerend in ‘Jamón Jamón’ - de eerste Spaanse film die ik ooit zag - waarin Raúl zijn Silvia versiert. Het was vooral dat dorre, verwaaide landschap van de meseta, verlaten en leeg. De wielrenners trapten zich vrijdag een weg door die leegte, en hebben het geluk dat het al ver in het najaar is. Je zag afgelopen jaren hoe de snelheid van de Vuelta echt gedrukt werd door die verzengende hitte ten noorden van Zaragoza.

De temperatuur schommelt er in de zomer rond de dertig, veertig graden. Dit land wordt alleen maar droger en heter. De woestijn rukt hier echt op, en het uitgeputte terrein wordt alleen maar groter. Een sombere voorspelling van de regering is dat rond de volgende eeuwwisseling wel tachtig procent van het land met woestijnvorming te maken heeft. Dat lege dorre Spanje kon je vandaag al zien.

Hoe die film afliep? Het eindigt in een bizar gevecht. De macho gaat een rivaal te lijf met een enorme ham en het loopt slecht af. Al zou de film uit 1992 nog beroemd worden. Maar dat kwam ook doordat de hoofdrollen gespeeld werden door de toen nog piepjonge acteurs Javier Bardem en Penélope Cruz. 

Ze zijn tegenwoordig echt een stel. Getrouwd en met kinderen, Hollywoodsterren. Maar dat is een ander verhaal. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 2. Todo es una mierda