Etappe 2. Todo es una mierda

Ze hebben iets ongenaakbaars, de renners van de Vuelta die vandaag in Pamplona op de fiets stappen. Ze worden getest, op afstand van het publiek gehouden. Ze fietsen in een soort bel waardoor de pandemie ze niet kan raken. Althans dat is de opzet. 


Vervreemdend is het ook. 


Al in februari werd in Barcelona het World Mobile afgelast vanwege het besmettingsgevaar van een vreemde epidemie. De ene na de andere technologische reus zegde af. Dat werd niet meteen begrepen. Maar voor het eerst drong door dat corona ook iets met de Spanjaarden te maken had.

Bij de gesloten stierenarena van Pamplona kijkt een man in een trainingsjack me doordringend aan. Hij vraagt een paar keer of ik me veilig voel, of ik soms weet of ook zijn stad vanwege corona weer op slot gaat. 

De clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona van begin maart redde het nog net. Het nu onwaarschijnlijke aantal van tachtigduizend toeschouwers zónder mondkapjes keek toe. Cristiano Ronaldo was zelfs met zijn hele familie overgekomen. 

Maar de lijst van geschrapte evenementen en fiestas groeide snel. De paasweek Semana Santa moest eraan geloven, het vuurfeest Las Fallas in Valencia, de stierenloop van Pamplona.


Een krant publiceerde een tijd terug een fictief kalenderblaadje van december 2020. Dan zouden de Spanjaarden alle feesten en wedstrijden gewoon in één maand houden. De paasprocessies zouden de gay pride mars doorkruisen. De toreros zouden glimmen in de arena's. Alle verloren wedstrijden werden alsnog gespeeld, motorcross en tennistoernooien allemaal op een dag.

Er sprak de onwetendheid uit dat corona zo tegen het eind van het jaar wel voorbij zou zijn. 

De Vuelta heeft het dan toch maar mooi gered. Daar klampen ze zich in Pamplona wat aan vast. “Ach ja”, mompelt de man bij de stierentempel van Pamplona. Hij vertelt dat hij zelf een enorme liefhebber is van pelota, het Baskische kaatsspel. "Ook dat is nu voorlopig voorbij. Todo es una mierda", bromt hij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier