Etappe 6. Op zoek naar Eddy Merckx


Het is lunchtijd in Biescas. Een verstild bergplaatsje op ruim 800 meter, in een beetje regenachtig weer. Biescas zit in het collectieve geheugen door een campingramp eind jaren negentig. De ongewoon sterk gestegen rivier spoelde de lokale camping weg, 87 kampeerders kwamen om het leven.

Bij de rechtszaak was de conclusie dat die camping daar nooit had mogen staan.

Deze zondag gaat het in Biescas over corona na de nieuwe noodtoestand in Spanje. En meteen de vraag wat dat met Vuelta doet. Het is nog niet duidelijk. Het peloton gaat vandaag de stenen muren van Biescas op, naar het skioord Aramón Formigal. Dat had dus de Franse Tourmalet moeten zijn, al is die afgeblazen ook al vanwege covid. 

Aramón Formigal lijkt wat minder dan de Tourmalet. Maar het is nog altijd 34 keer de Amerongse berg - dat ooit etappe van deze Vuelta had moeten zijn. 

De magie van zo’n berg blijft. Stel je midden jaren zeventig van de vorige eeuw voor, vertelt Wilfried de Jong zijn wielerverhaal. Als 17-jarige puber zit hij op een campingstoeltje in het gras. Met haren als gordijnen en ribbelbroek met wijde pijpen. 

“De Tourmalet is het verhaal van mijn jeugd. Ik was met mijn ouders in een oude BMW op vakantie en we gingen naar de wielrenners kijken op de Tourmalet. De auto kreeg een kokende motor, er kwam allemaal stoom van onder uit de motorkap. Ik dacht dat we nooit meer konden terugkeren naar Nederland.”

“Het was ook koud. Dan doen die bergen. Zo’n berg heeft in stilte iets idyllisch, iets romantisch. Maar het kan zo snel omslaan. Het ene moment moet je je insmeren tegen de zon. Die zalf zit nog op je hoofd. Maar een kwartier later is er een vuige wind gekomen. Die alle hitte verdrijft en het heel onaangenaam en steenkoud maken.”

Zo zit hij zit daar in die bergen om Eddy Merckx te fotograferen. Even later komt hij voorbij. Petje achterstevoren, zwarte bakkebaarden. Vechtlust op het gezicht. Klik klak gaat het fototoestel van Wilfried. Gelukt, of zat er een klappende hand in beeld?

Toch nog eens aan Wilfried vragen of die foto nu gelukt is.

(Foto's: Wilfried de Jong. Links in dat Frisolshirt is een Nederlandse renner, Schepers of Tino Tabak? Renner in witte trui vermoedelijk Francesco Moser. Onderste foto, de familie op de campingstoeltjes op de Tourmalet.)


Reacties

  1. Als het de Tour van 1974 is, zou het Wim Prinsen kunnen zijn. Lijkt er in elk geval op. Die reed dat jaar mee in de Frisolploeg met o.a. zijn broer Henk, Fedor den Hertogh, Piet van Katwijk en Henk Poppe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Rop,

    Graag zou ik met je in contact komen over de foto van Henk Prinsen. Ik zou deze foto voor de zoon van Henk willen overnemen of een print ervan krijgen. Weet jij of dit op één of andere manier mogelijk is?

    Met sportieve groet,
    Ronald Krijnen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 2. Todo es una mierda

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier