Etappe 5. Een broeinest van spionnen


Er rijden in Huesca geen treinen tussen Spanje en Frankrijk. Maar nog altijd zie dat het station van Canfranc ooit met grote bedoelingen opende. In het gebouw werkten destijds zowel Spaanse als Franse douaniers om de treinenloop te regelen. Ook waren er politieposten, belastingkantoren en een fraaie restauratie.

Duizelingwekkend mooi ging de Vuelta zaterdag verder. Vanaf regiohoofdstad Huesca, draaiden de wielrenners in een halve cirkel in de richting van de Pyreneeën. Het immense station van Canfranc is niet ver weg. Een man op een racefiets wijst hoe op de stijle bergmuur destijds bomen werden geplant om lawines te stoppen. “Zo kon het station ook in de winter altijd opereren.”

Canfranc zou in de oorlog nog een broeinest van spionnen worden, weet de man met de racefiets. Het station raakte in de jaren van de dictatuur in verval. Een ongeluk met een goederentrein in 1970 was de doodssteek.

Het regiobestuur werkte daarna aan een snelweg en een majestueuze tunnel naar Frankrijk om de regio opnieuw te ontsluiten. Daarbij speelde ook de vergrijzing in dit lege stuk Spanje een rol. Halverwege deze eeuw is een derde van de mensen hier ouder dan 65 jaar.

Een echtpaar dat al zover is wijst hoopvol naar de overkant van het station. “Kijk. Een stel heeft daar een supermarkt geopend. Jonge mensen. Er vestigen zich echt wel mensen hier. Je moet alleen een beetje geduld hebben.”

Ook Brussel interesseert het dit middenstuk van de Pyreneeën bij Europa te houden. En dus werd er ruim getast in de cohesiefondsen voor de ontwikkeling van die tunnel tussen Zaragoza en Pau.

Maar dit is ook het Europa waar nationale belangen ook nog altijd voorop staan. Frankrijk zit niet echt te wachten op een doorstart van het Spaanse deel van de Pyreneeën. En dus eindigt de prachtige tunnel voorlopig nog in een hobbelige tweebaans weg in Frankrijk. Qu'ils se débrouillent tout seul, zullen ze in Frankrijk denken. Ze zoeken het zelf maar uit, die Spanjaarden.

Ik krijg zin in koekjes. De nieuwe supermarkt van Canfranc is helaas gesloten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 2. Todo es una mierda

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier