Etappe 11. Die hinderlijke toeschouwers

Kom er maar eens om. De spijkerbroeken kosten twintig euro op de markt van Villaviciosa, aan de noordkust van Spanje. Het heeft geregend en de sfeer is een beetje raar, verlaten. De hele regio is dit weekend vanwege corona afgesloten. Alleen de markt is er nog.

Verder komt niemand Asturias binnen, behalve de Vuelta.

Gelukkig gaat de ronde nog steeds verder, verzucht José Antonio Diaz van de Wieler Federatie van Asturias. Er is amper publiek bij. Bij de finish van de bergetappes wordt helemaal niemand toegelaten. Binnen alle beperkingen gaat het nog best wel goed. 

Diaz overlegde twee dagen geleden nog met Unipublic, de organisator van de Vuelta. “We gaan mensen opnieuw op het hart drukken zoveel mogelijk thuis te blijven. Zorgen dat ze vooral niet op lokatie naar de twee etappes door Asturias gaan kijken.”

En zo moet iedereen van de straat blijven. Om een virus te bestrijden dat het liefst het tegenovergestelde doet, vreselijk sociaal is en dolgraag onder de mensen is. Een besmettelijk virus dat het nog het leukst vindt samen dingen te doen. Zoals in grote massa’s naar wieleretappes gaan kijken.

Javier Balaguer (72) zoekt naar een broek op de markt van Villaviciosa. Hij heeft een joekel van een elektrische mountainbike bij zich. Tja, zo erg is het ook weer niet om vanwege het virus thuis te blijven, meent hij. 

Hij volgt alle grote rondes van begin tot eind. “Zijn die wielerrondes niet vooral een televisiespektakel geworden? Ik vind het zelfs hinderlijk, als er mensen langs de kant van de weg staan. Toeschouwers die elkaar verdringen waardoor de renners er niet doorkomen.”

Hij is zelf wel eens op de Tourmalet gaan kijken. Heel mooi, maar het duurde maar een paar seconden. De renners schoten voorbij en dat was het weer. Er is nog een groot voordeel dat hij alles op televisie volgt, grijnst hij. Zo kan hij zijn siesta slapen. 

Zo heeft ieder nadeel dan weer zijn voordeel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Etappe 15. De helden van Ponteareas

Etappe 2. Todo es una mierda

Etappe 4. Liefde onder een sherrystier